Wilde planten bieden, in tegenstelling tot veel gekweekte cultuurplanten, voedsel voor dieren die hier van nature voorkomen. Voedsel zoals nectar, stuifmeel, vruchten, zaden en wortels. Veel dieren hebben dan ook een voorkeur voor bepaalde soorten planten, ook wel waardplanten genoemd. Hoe meer wilde planten, hoe meer biodiversiteit.
Wilde bloemen zijn belangrijk want zij vormen een belangrijke basis voor de natuur. Ze zijn niet alleen belangrijk als voedsel voor dieren, maar ook als een plek om eitjes te leggen, als ontmoetingsplek of overwinteringsplaats. Gelukkig is een diervriendelijke tuin met veel planten en bloemen steeds meer in!
Het verschil tussen onkruid en wilde planten is gering: helaas moet ik bekennen dat onkruid vaak niet het juiste woord is voor wilde planten in de tuin. Woekeraars kunnen we beter weghalen maar een aantal wilde planten laten staan is zeer nuttig.
Machteld Oudshoorn en ik monitoren meerdere soorten wilde planten langs de Regge, maar ook elders proberen we zoveel mogelijk wilde planten te “scoren”: nee, niet plukken – zelfs nooit plukken, maar genieten van wilde planten en ze vooral fotograferen en benoemen. Dit leverde in de loop der jaren prachtige plaatjes op in onze fotoboeken.
Tijdens deze lezing voor Groei & Bloei ga ik aan de hand van een powerpointpresentatie een aantal foto’s van wilde planten en van de dieren die ervan genieten, met u delen.
Wilde planten zijn planten om van te genieten en vooral te waarderen.
Hartelijke groet,
Ella Roelfs
Datum: 22 maart 2022
Locatie: Theater de Caroussel, Van Reeuwijkstraat 5, 7731 EH Ommen
Aanvang: 20.30 uur (aansluitend aan de ALV)