Ommen

2e snoeicursus, 28 juni 2025

Wat een verschil, de zomerpracht van de junituin van Arend Eikelboom, onze leermeester in snoeien. Dat snoeien doet groeien en bloeien is na onze eerste cursusochtend in maart overduidelijk. Volle borders met een rijke schakering aan vormen en kleuren.

Wat valt er nu te snoeien? Heel wat, zo blijkt al snel, als Arend de eerste plant aanpakt. Hij is voor driekwart uitgebloeid, maar de voorkant staat nog gedeeltelijk in bloei. Niettemin pakt Arend de snoeischaar en begint het struikje tot vlak boven de houtachtige onderkant af te knippen. Luttele minuten later is de forse bos bladeren gereduceerd tot een klein laagje groen.

Cursiste Tineke doet hetzelfde aan de andere kant van de border. Hetzelfde lot ondergaat de nog halfbloeiende salvia.

Ik ben verbaasd. Je snoeit toch geen struik die nog een beetje bloeit? Ja dus. Arend legt uit dat snoeien aan het eind van de bloei de kans op nog een tweede ronde bloemen aanzienlijk vergroot en de plant compacter maakt.

Het einde van de bloei blijkt een rekbaar begrip. Bij de rozen aangekomen pakt Arend het opnieuw grondig aan. De roos is weliswaar over haar hoogtepunt heen, maar telt nog zeker een stuk of zes mooie rode rozen. Helaas, in mijn ogen, de roos wordt gekortwiekt tot ongeveer de helft van haar hoogte. Weg alle bloemen.

Dit is geen werk voor perfectionisten. Ik ben in mijn eigen tuin heel omzichtig te werk gegaan, door elke uitgebloeide rozenknop te verwijderen, maar zeker niet de bloemen die nog half in bloei stonden. Wat ik vandaag heb geleerd is, dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Snoeien is durven. Fouten maken mag. Het kan hooguit betekenen dat je een jaar geen bloemen krijgt als je bijv. een hortensia of lavendel te radicaal snoeit. Dat is leergeld.

Daarom laat Arend ons zien hoe je een Camelia het beste kunt snoeien, door hier en daar een tak weg te knippen. Aan de top van de tak kun je zien of er volgend voorjaar een bloem of een blad uitkomt. Een pijlpunt betekent een nieuw blad. Die mag dus worden gekortwiekt. Een ronder puntje vormt een bloem. Laten zitten dus. (Zie foto hieronder). Ik ben benieuwd wat de herfstcursus op 6 september ons leert.Titia Vellinga.