Ommen

Lezing Waar komen planten vandaan door Hans Ringers

Tegenwoordig is het heel makkelijk om in een tuincentrum of kwekerij onze tuin te vullen met planten van over de hele wereld.

Planten waren in het verleden niet zo eenvoudig te krijgen, ze zijn er nu veelal dankzij pioniers.
Deze plantverzamelaars -planthunters in het Engels, dus jagers- riskeerden hun leven en landen voerden er zelfs oorlogen over of werden rijk van de handel in planten. Zo is nu driekwart van de planten wereldwijd ontdekt, maar een kwart nog niet! Veel planten worden als gevolg van milieuvervuiling of klimaatverandering met uitsterven bedreigd, vandaar de noodzaak voor het behoud van biodiversiteit, anders verliezen we planten die nuttig kunnen zijn voor toekomstige generaties, voordat die planten zelfs ontdekt zijn!

Hans Ringers neemt ons mee op een wereldreis langs opmerkelijke planten met een bijzonder verhaal, over de ananas bijvoorbeeld, de tulpengekte, ontdekking van planten in de nieuwe wereld, zoektochten en ontberingen van de plantenjagers die thuiskwamen met voor ons nu gewone tuinplanten, en hoe dat vandaag de dag in z’n werk gaat met plantenjagers en nieuw ontdekte planten.


Datum:     15 november 2022

Locatie:    Theaterzaal de Caroussel, Van Reeuwijkstraat 5, 7731 EH Ommen

Aanvang:  20.00 uur

Kosten:     gratis voor leden Groei & Bloei, € 5 voor niet-leden.