Ommen

Terugblik Lezing Vormgeving in groen: een artistieke uitdaging - 30 oktober 2019

Harry Pierik houdt boeiende lezing

Veel Groei & Bloeileden waren woensdag 30 oktober afgekomen op de lezing van tuinontwerper Harry Pierik uit Zwolle in de theaterzaal van de Carrousel in Ommen. De titel was ‘Vormgeving in groen: een artistieke uitdaging.’

Pierik gaf vele voorbeelden van zijn manier van werken en illustreerde dat met prachtige foto’s. Harry inventariseert de wensen van de tuineigenaren en komt dan met zijn verrassende invulling met vele soorten groen en bijpassende harde materialen. Elementen in de tuin die moeten blijven, maar die hij lelijk vindt, worden ‘weggegumd’ met beplanting, zoals Harry het zelf noemt. Bij de aanleg van het ontwerp zet hij zelf de planten ter plekke neer en ziet toe of ze goed geplant worden. En daarna: “laat de bodem met rust!” maar wel wieden en snoeien natuurlijk.

Zo zagen de bezoekers vele Zwolse, Sallandse maar ook Amsterdamse groene oases voorbij komen. Net na de aanplant gefotografeerd, maar ook beelden van een jaar of vele jaren later. Veel interessante bladvormen en kleuren, met favorieten zoals de Toscaanse Jasmijn, het kwartjesblad, blauwe schapengrasjes, longkruid en nog veel meer. Pierik is ook enthousiast over de campagne ‘Tegel eruit, plant erin.’ Hij gaf voorbeelden van Secret Gardens; versteende straten, die met geveltuinen tot een prachtig groen en kleurig waren omgetoverd. In Amsterdam aan de Oostburgergracht bijvoorbeeld en in Zwolle 50 geveltuintjes in de straatjes rondom de Diezerstraat. Tuintjes op de meest onverwachte plaatsen. Wel eerst 40 cm diep uitgraven, goede aarde erin, gemengd met wat bentoniet (kleimineralen), bokashi en compost, om de beplanting een goede kans tot aanslaan te geven.

Een mooi initiatief is ook de kloostertuin van het Dominicanenklooster in Zwolle, waar hij met vele vrijwilligers een schitterende tuin heeft gemaakt. De kleuren van de Middeleeuwse miniaturen komen er in terug en middenin de tuin ligt een cirkel, ingeplant als een roosvenster. Tot slot nog mooie beelden van zijn eigen Zwolse verborgen stadstuin van 1.000 m2. Drie keer per jaar stelt hij met zijn vrouw deze tuin open, dus houd voor de data zijn website in de gaten: www.tuinharrypierik.nl  Daarop zijn ook mooie voorbeelden te zien van de tuinen die hij heeft besproken in de lezing.

Vol inspiratie gingen de leden ruim na tienen weer naar huis.

Tekst: Tineke Boessenkool.