Activiteiten & Actueel

Tuin Excursie naar Groningen

Tuin Excursie naar Groningen.

Op 25 april was de 1e excursie van dit jaar en wel naar het hoge Noorden. De weergoden waren ons aanvankelijk niet gunstig gestemd, maar onze groep van 14 personen gingen met veel zin naar de 1e tuin.

De Tienhoeve van Co en Fie van Rooijen. Na een hartelijk ontvangst met koffie/thee en zelfgebakken koek, werden we in 2 groepen gedeeld. Met veel enthousiasme kregen we uitleg over de opbouw van deze parel in het landschap. Er is ook veel gebruik gemaakt van oude bouwmaterialen en keramiek in deze prachtige landschapstuin. De oprit met het tulpenveld was een echte eye catcher. Deze tuin is zeker nog een keer, een bezoek in de zomer waard.

Op weg naar de 2e tuin in Nieuw Scheemda, verrassend langs mooie Groningse historische panden en mooie dorpjes, in een mooi landschap. Hier en daar waren echter wel de gevolgen van de aardwinning zichtbaar. Wat later ook nog gespreksstof heeft opgeleverd. Eenmaal aangekomen bij de Witte Wolk waar Nirad en Theo hun prachtige woning cq B&B bestieren, viel ons de enorme kleurrijke tuin op. Ze hebben een besloten en een weidse tuin, grenzend aan korenvelden, wandelpaden tussen hoge bomen met verrassende doorkijkjes. Een vrouwencirkel met 200 planten met vrouwennamen, die omarmd is door planten met mannen namen. Enkele deelnemers hebben ook nog wat planten aangeschaft voor eigen tuin. Verder viel me de enorme kennis op die leden van groei en bloei hebben van plantensoorten en heesters. Petje af!

Tot slot reden we naar de Tuinerie in Kolham. Een romantische bezoektuin van 1200 m2 met een Engelse cottage sfeer. Hier is vernuftig gebruik gemaakt van hagen, zodat de tuin niet in 1 x te overzien is,  en is iedere tuinkamer weer een verrassing. Borders die deze zomer zeer waarschijnlijk weelderig bloeien. Overal brocante hoekjes, met een roos die het tuinhuisje overgroeid. Alie Stoffers legt ook tuinen aan en verkoopt planten. In de overkapping kregen we wederom koffie met cake en mappen vol info.

Tijd om weer terug te rijden naar Ommen, veel gespreksstof over al het moois wat we hebben mogen aanschouwen. Het was al met al een geslaagde dag. Zeker een aanrader om met de volgende excursie weer mee te gaan. Dan naar de provincie Utrecht.

verslag: Mieke Maas

foto: Tineke Attema
foto: Greet Hooijer
foto: Tineke Attema
foto: Tineke Attema
meer
foto: Tineke Attema
foto: Greet Hooijer
foto: Greet Hooijer
15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag