Activiteiten & Actueel

Lezing "Helleborussen" door Hans Kramer van Kwekerij De Hessenhof

Verslag Lezing: Helleborus door Hans Kramer van Kwekerij “De Hessenhof” in Ede op 18 januari 2018

De heer Kramer van Kwekerij de Hessenhof  is voor ons geen onbekende. Hij heeft in de afgelopen jaren diverse lezingen voor onze afdeling gehouden.

Deze avond ging het over de Helleborus, een plant die steeds populairder wordt. Op kwekerij de Hessenhof kweekt men zelf nieuwe soorten. Het begint met het verzamelen van “moederplanten”, waarvoor door Hans diverse reizen naar Engeland zijn gemaakt. Om de planten te vermeerderen worden de mooiste moederplanten opgepot en naast elkaar gezet. Vervolgens worden ze met de hand (pincet) bestoven. Het kan drie jaar duren voordat je de planten bloeiend hebt. Deze werkwijze geeft een grote diversiteit met mooie sterke planten. 

Op de kwekerij wordt zonder kunstmest of gif gewerkt; de planten krijgen de tijd om op een natuurlijke manier te groeien en tot bloei te komen.

Overal komen nu de bloemen van de Helleborus weer tevoorschijn. Het is nu de tijd om het oude blad van de Helleborus  te verwijderen en op deze manier schimmel in jong blad te voorkomen. Tot aan de grond afknippen en vervolgens een laagje compost om de plant heen. De muis is overigens de grote vijand van de Helleborus! 

Het was een boeiend verhaal dat Hans ons vertelde over de werkwijze op de kwekerij, aangevuld met afbeeldingen van de mooiste Helleborussen  waar hij terecht trots op is.

Er waren in de pauze en na afloop Helleborussen en ook andere planten te koop. Op de kwekerij staan nu ca. 7000 planten , biologisch geteeld volgens bovengenoemde werkwijze. Op 8-9-10 februari worden op de kwekerij de jaarlijkse Helleborusdagen gehouden.

Verslag: Adri Bader, foto's: Ella Roelfs

meer
15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag