Tuinen van Mien Ruys, een lezing door Conny den Hollander en Monique Bruinsslot

Lezing: Tuinen van Mien Ruys door Conny den Hollander en Monique Bruinsslot op 16 november 2017.

Mien Ruys is geboren in 1904. Zij is op jeugdige leeftijd begonnen op de kwekerij van haar vader “Moerheim”.  Zij kreeg een stukje grond om te experimenteren. Door haar studie in Berlijn en contacten met buitenlandse tuinontwerpers, zoals Gertrude Jekyll, deed zij veel  kennis en inspiratie op en ontwikkelde haar eigen stijl. De principes van waaruit Mien Ruys werkte waren: Geometrische vormen, weelderige losse beplanting en gebruik van nieuwe materialen zoals grindtegels. Heel belangrijk voor haar was het  aanpassen van de beplanting aan de bodem. Zij begon met het ontwerpen van diverse tuinen en het geheel is inmiddels uitgegroeid tot 30 inspirerende tuinen die samen een overzicht geven van tuinarchitectuur van 1924 tot nu.

Mien Ruys is op de leeftijd van 95 jaar overleden maar haar werk wordt voortgezet. Door betaalde krachten en vrijwilligers wordt in de tuinen veel werk verricht. De tuinen zijn nu alom bekend als kenniscentrum, laboratorium en museum. Een aantal van haar proeftuinen is benoemd tot rijksmonument.

Cursussen en themadagen zorgen voor de verspreiding van kennis. Er komen leerlingen van basisschool tot universiteit om kennis op te doen, via speurtochten voor de jongsten tot het maken van tuinontwerp en beplantingsplan door studenten.

Het was een boeiende lezing door twee enthousiaste “tuinvrouwen” in de geest van Mien Ruys.

We kijken uit naar het voorjaar om zelf een kijkje te nemen. Vanaf 1 april zijn de tuinen weer te bezoeken.

verslag: Adri Bader

De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879