Activiteiten & Actueel

Excursie naar 3 tuinen in Drenthe "Het tuinpad op"

Tuinexcursie op 23 juni 2017

Niet al te ver weg van huis, in Drenthe, hebben we met een clubje van ongeveer 14 mensen drie tuinen bezocht.

Eerste was de Roos van Hijken, tuin en atelier van Luc en Linda ter Beek in Hijken, een uitgebreide tuin rond een mooie authentieke Drentse boerderij, met atelier waar een pottenbakkerij is en sieraden vervaardigd werden, winkel en terras.

We werden verwelkomd met koffie en thee terwijl we alvast uitzicht genoten op kleurrijke doorkijkjes en werden toen ‘losgelaten’ in de tuin. Er was veel te zien, mooie groene hoekjes en gaatjes. Veel stond natuurlijk in bloei rond deze langste dag van 2017 alweer. De moestuin en boomgaard lagen er rustig maar goedverzorgd bij: veel onconventionele groenten en kruiden. Zelf vraag ik me altijd af: hoe houd je dat allemaal zo goed bij? Het geheim: meestal is daar de mannelijke helft die voor structuur en robuuste rust zorgt: heggen scheren, gras maaien, de ‘hardware’ onderhouden en dergelijke. Ja dan kan ik het ook….zucht. Idyllish.

De tweede tuin was in Ruinen, t Noamdhuusie, een niet zo heel grote tuin, verscholen tussen en omringd door veel buurtuinen…met overal kleine bouwsels van hout met zinken dakversieringen, de passie van Harm Echten. Hij is kunstenaar. Heel verrassende kleine beeldjes van natuurvormen, bijv. piepkleine vogeltjes op een steel van een hark. Dit geeft de hele tuin een heel persoonlijk uitstraling. Zo mooi om te zien hoe creatieve mensen hun stempel drukken op hun landschapsomgeving. Ook hier mochten we een tijdje rondlopen en rustig kijken. En ook was er bij elkaar in schuurtjes en optrekjes een heel museum ingericht van oude gebruiksvoorwerpen die ik me op mijn leeftijd soms nog net herinner…zoals wasborden, petroleumstellen…dat soort dingen.  Mooi gedaan, wel een beetje priegelen op de vierkante meter hier en daar.

Daarna op naar de derde tuin, die van Chris Bruinsma in Zuidwolde. Deze was weer wel heel anders, nl heel groot en erg ruim opgezet. Duidelijk van een man vond ik hem. De gastheer stond ons al bij het hek op te wachten en vergastte ons op koffie/thee-met. Mooie grote vijver met waterlelies, veel grassen en o ja…ramblers à la Bobby James in hun laatste bloeifase die in de bomen hingen te chillen. Heggen omzoomden de tuinen met thema’s als ‘schaduw en licht’.  Terwijl de gastheer de anderen rondleidde ben ik bij de vijver blijven zitten om van de heerlijke rustige sfeer te genieten en een beetje te mediteren.

Al vrij vroeg waren we al terug bij de Lindenberg. Af en toe een buitje onderweg…al met al een gezellig en nuttig uitstapje.

verslag en foto’s: Ferieke Giethoorn

meer
15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag