Activiteiten & Actueel

Botaniseren langs de oude zijderoute een lezing door Brian Kabbes

Verslag van de lezing van 14 maart 2017 “Botaniseren langs de Oude Zijderoute”  door Brian Kabbes

De Zijderoute is van oudsher een handelsroute die begon in Peking en eindigde in Istanbul. De karavaan trok met beladen kamelen door de woestijn en bij de tussenstops werd levendig handel gedreven. Ook overdracht van Kunst en Kennis vond plaats.

Brian Kabbes volgde het spoor van deze route en ontdekte een ongekende rijkdom aan planten, zelfs in de woestijn. We zagen hiervan prachtige beelden met een ongekende schoonheid van de natuur. We kwamen ook te weten dat veel van voor ons bekende gewassen via de zijderoute in ons land zijn terechtgekomen. Zo komen de appel en de walnoot oorspronkelijk uit Centraal Azië. Ook Turkije heeft een zeer rijke flora. Veel bekende planten komen oorspronkelijk uit Turkije of zijn via Turkije bij ons terecht gekomen. Een voorbeeld is de tulp. Deze kwam oorspronkelijk voor als wilde tulp in Iran en Oezbekistan, bereikte in Turkije een hoogtepunt in het handelsverkeer en is uiteindelijk de “Nationale bloem” van Nederland geworden.

Brian Kabbes heeft een boek met uitgebreide beschrijvingen over de plantenrijkdom langs de zijderoute samengesteld. Volgens hem was hier nog niet eerder op deze manier aandacht aan besteed. Ook leidt hij Botanische groepsreizen door Kyrgyzsat, om ook anderen deelgenoot te maken van dit onbekende  “Botanical Paradise”. Deze reizen zijn zo succesvol dat ze al volgeboekt zijn tot 2019.

Brian had ook planten ter verkoop van de eigen kwekerij meegenomen, en ook geoogst langs de zijderoute.

verslag: Adri Bader, foto's: Mieke Hellwich

meer
15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag