Verslag van de lezing van 16 februari 2017 “Stinzenplanten” door Ruud Knol

Dhr. Ruud Knol, lid van onder andere de KNVV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische vereniging)  is een expert op het gebied van stinzenplanten. Vanavond geeft hij voor onze afdeling een dia presentatie.

Stinzenplanten vormen een bijzondere groep verwilderde sierplanten en komen oorspronkelijk voor op de oude buitenplaatsen en “stinzen” (landhuizen) in Friesland. Zij zijn daar eeuwen geleden geplant, door de jaren heen verwilderd en massaal ingeburgerd. Tot de stinzenplanten behoren: verschillende soorten sneeuwklokjes, winterakoniet, sterhyacint, lenteklokje, knikkend vogelmelk, kievitsbloem, bosanemoon en holwortel. Maar ook het lelietje de r dalen en verschillende soorten aronskelk.

We zagen dia’s van oude landgoederen in Friesland en van fraaie buitenplaatsen aan de Utrechtse Vecht met een uitbundige rijkdom aan stinzenplanten.

Ruud nam ons ook mee de grens over: velden vol bloeiende narcissen in de Franse Alpen en in Duitsland in de kalkrijke bossen in de Eifel hellingen vol met holwortel en bosgeelster.

Er bleek veel kennis bij de aanwezigen, men herkende veel van de getoonde soorten.

Er lagen enkele boeken ter inzage waaronder het standaardwerk “Stinzenplanten” van Piet Bakker.

verslag: Adri Bader foto's: Ella Roelfs

De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879