Groentips & Groeninfo

Tips voor het zaaien van eenjarigen

Tips voor het zaaien van eenjarigen, n.a.v. de lezing door de heer Nieuwkamp.

  • Achterop het zakje zaad staat de zaaitijd vermeld, b.v. febr.-april. Hij adviseerde een beetje in het midden van deze maanden te gaan zaaien. Wanneer men in dit geval in februari gaat zaaien heeft men een kasje nodig met juiste verlichting en juiste temperatuur. Dan krijgt men midden mei plantjes, die volop in bloei staan. Zaait men later, dan is half juni geen verschil meer te zien tussen de vroeg of wat later gezaaide plantjes.
  • Er zijn verschillende zaadhandelaren. Hij noemt v. Hemert & Co, Freeken uit Dordrecht en Jansen uit Dinxperlo.   Men kan zaden, gewonnen uit planten, bewaren in een papieren zak, in de koelkast in tupperware. Dan zijn de zaden zeker een paar jaar te bewaren.
  • Wanneer men gaat zaaien geen potgrond gebruiken, maar zaai- en stekgrond. In potgrond zitten teveel meststoffen, waar de jonge stekjes te veel voeding door krijgen.
  • De zaden moeten worden afgedekt met grond ter dikte van het zaad. De plantjes gaan kiemen, dan verspenen. Men doet dit het eenvoudigste door met een stokje een gaatje in de aarde te prikken. Worteltje er voorzichtig in laten glijden. Wanneer het worteltje te lang is, is het geen probleem hier de helft af te knippen.
  • Het is verstandig de planten pas uit de pot te halen wanneer ze geplant worden en niet b.v. een half uur uit de pot te laten liggen. De worteltjes beschadigen dan te veel b.v. door zonlicht.
  • Planten in potten en hanging baskets elke dag controleren. Zeker 2 x per week voedsel geven, b.v. Pokon. Mesten met koemestkorrels is niet voldoende.
  • Planten, die vermeerderd worden door stekken: de stek eveneens in zaai- en stekgrond doen, een plastic zakje erover.
foto: Mieke Hellwich
meer
foto: Ella Roelfs
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST